Despre noi

Ne dedicăm zi de zi dansului și copiilor pe care-i avem în echipă și-n suflet și nu cedam în fața greutăților de orice fel. De aceea Avem o multime de realizări în domeniul dansului. Doamnelor și domnilor, o invitam să pășească, în propriul ritm, în fața dumneavoastră pe Alina Cimpoieru, coregrafa care este sufletul scolii Dance World!

Alina Cimpoieru-galerie premii 1

Alina Cimpoieru-galerie premii

“Am decis să mă dedic dansului după ce mama m-a înscris la un curs la Școala Populară de Arte din Giurgiu. Probabil că și profesoara mea a jucat un rol foarte important, m-am apropiat tare mult de ea. Trebuie să vă mărturisesc că încă de la 3-4 ani le ofeream părinților și bunicilor spectacole în care cântam, recitam și dansam, iar ei trebuiau să mă aplaude la finalul fiecărui moment.
Când eram foarte mică, mă visam artistă. Când am început să cochetez cu dansul, am simțit că acesta face parte din mine. A fost ca o luminiță care s-a aprins și nu am făcut decât s-o urmez.

Ce ne ofera dansul fata de alte activitati

Lumea dansului este magică! Este lumea în care îți poți desfășura creativitatea și cred că este cea mai frumoasă meserie din lume. Ce poate fi mai frumos decât să lucrezi cu muzică, cu oameni și cu pasiunea de a transpune emoțiile în dans? În cazul meu e și mai frumos, pentru că lucrez cu copiii. În momentul de față, nu mai sunt omul de pe scenă, dar sunt cel din spatele scenei. Trăiesc cu aceeași emoție dansurile copiilor, reușitele și eșecurile lor, pe care mă străduiesc să le transform în experiențe pe care ei să nu le simtă dureros, ci doar ca pe niște etape în evoluția lor. Mă simt incredibil când dansez, dar și când mă uit la copiii cu care lucrez. Când ești pe scenă, te încearcă un amalgam de sentimente. Ești doar tu cu tine, chiar dacă te afli în fața unui public numeros. E unic și irepetabil!

 

Alina Cimpoieru portret

Alina Cimpoieru portret

Am făcut dans timp de 13 ani, am activat într-o trupă ce reprezenta a doua mea familie. Cu colegii mei și profesoara, îmi petreceam de multe ori mai mult timp decât cu familia. Am colindat lumea împreună cu ei la diferite evenimente (festivaluri, concursuri). Am lucrat și la Teatrul din Giurgiu. Apoi m-am înscris la Facultatea de Arte ale Spectacolului, la secțiunea Coregrafie. Am mai dansat doar în primul an de facultate, când am avut și o colaborare cu trustul Intact.

Un accident m-a directionat spre coregrafie.

Decisesem deja să urmez facultatea de coregrafie când m-am accidentat în sala de dans. După accident, practic nu mă puteam gândi că voi mai dansa, ci doar că îi voi îndruma pe alții să își hrănească sufletul prin dans, așa cum am făcut eu.

Licentiata în coregrafie. De ce sunt necesare studii superioare în domeniu

Inițial, credeam că le știu pe toate în materie de dans. Mi-am depus dosarul de admitere la Facultatea de Teatru. Voiam să învăț și altceva și teatrul era a doua mare iubire a mea. Apoi, după o discuție cu mama, am decis să îl depun și la coregrafie. În momentele acelea, Dumnezeu a decis pentru mine. Și nu doar pentru mine, ci și pentru oamenii pe care i-am cunoscut pe parcurs, cărora le-am schimbat viziunea prin dăruirea mea.
Experiența de dansator te poate ajuta să fii un foarte bun coregraf dacă ai viziune. Însă e important să fii și informat și cum ai putea să te informezi mai bine decât prin urmarea unor studii superioare în domeniu?! Am terminat masterul în Radio și Televiziune tocmai pentru a adăuga încă o cărămidă în ceea ce privește informarea. Și bine am făcut!
În general, nu îmi estimez valoarea. Pot spune despre mine că îmi iubesc meseria, îmi place să creez o poveste și să transmit mesaje către public. Am avut onoarea de a fi la catedra maestrului Ioan Tugearu în facultate. Domnia sa este un coregraf care a scris istorie.

Se poate trai la noi din dans?

În România se poate trăi din orice meserie atât timp cât faci treabă bună, ești pasionat și corect. Când faci ceva din pasiune și nu aștepți să câștigi bani, banii vor veni cu siguranță. Recunosc că am făcut voluntariat cât pentru trei vieți, că uneori cei din jur au apreciat, alteori nu, însă în momentul de față câștigul sufletesc este mai mare decât cel financiar. Și, ca să răspund punctual, da, se poate câștiga din dans în România.

Greutatile inceputului de drum, atunci când am creat Dance World.

După câțiva ani în care am activat în săli de sport închiriate, am hotărât să închiriez un spațiu de 250 m2 pentru a chema copiii la repetiții ori de câte ori doresc și pentru a-i împinge spre performanță. Aș fi putut depăși mai ușor perioada aceea dacă aș fi luat bani de la părinți și ei cu drag m-ar fi ajutat, însă mi-am dorit să fac totul de una singură. A fost foarte greu în primul an și a fost greu și în cel de-al doilea. Lucram și la grădinițe pentru a reuși să acopăr toate cheltuielile. Am înființat și un afterschool și un club de limbi străine pentru a amortiza din cheltuieli. Apoi am cumpărat o grădiniță privată cu predare în limba germană și mi-am extins domeniul de activitate și pe plan educațional, nu doar cultural.

Dance World la Hollywood

Experiența cu America a fost una complexă, iar toată perioada aceea de o jumătate de an mi se pare că a durat trei ani. Când am trimis materialul la preselecție, nu le-am spus copiilor. Îmi era teamă că nu suntem suficient de buni pentru America, dar în sufletul meu știam că suntem foarte buni și că acolo vom fi cel mai bine înțeleși și apreciați. După ce am aflat rezultatul preselecției, i-am anunțat pe copii și apoi pe părinți. Greul de atunci începea să vină. Aveam nevoie de o sumă foarte mare de bani, regulamentul Campionatelor Mondiale de Arte de la Hollywood era mult diferit față de concursurile la care merseserăm noi. Însă am reușit, am ajuns în Los Angeles fără susținerea instituțiilor statului, cu sprijinul unor companii, al unor oameni cu suflet și cu sprijinul părinților copiilor care au reprezentat România în competiție, dar și al părinților altor copii din școala de dans. Greutatea era mai mare pe umerii noștri pentru că ne doream să nu dezamăgim așteptările celor care au investit în noi. Concurau foarte multe țări din toate părțile lumii, unii buni, alții foarte buni. Însă noi am reușit, ne-am întors acasă cu trei titluri de campioni mondiali, patru medalii de aur și două de argint. Ne-am dorit prea mult această reușită și ne-a ieșit.

Cum este Alina Cimpoieru în culise.

Cu Alina Cimpoieru e foarte greu de trăit zi de zi, aproape imposibil. Perfecțiunea îmi domină existența, deși știu că nu e tocmai bine nici pentru mine și nici pentru cei din jur. Mi-aș dori să fac o minune și o zi să aibă mai mult de 24 de ore pentru că nu mi-ajung orele într-o zi pentru câte îmi propun să fac. Eu nu consider că muncesc niciodată, sunt doar fericită cu ceea ce fac și întreprind zilnic. La mine săptămâna este formată din șapte zile lucrătoare. Încerc să recuperez weekendurile prin vacanțe cât mai dese, pentru că eu mai am o profesie, sunt călător de meserie. Îmi place să spun că investițiile cele mai mari le-am făcut în mine, călătorind în toată lumea, pe toate continentele.

Ce dans ne reprezintă cel mai bine

Îmi place să privesc dansul contemporan. Consider că este cel mai expresiv. Însă mă reprezintă orice dans care are o poveste, un mesaj… De fapt, fiecare dans creat de mine spune o poveste.

 

dansul si copiii

dansul si copiii

Am dansat încă din copilarie și acum învatam copiii cum sa se miste în ritmul muzicii. Ce aduce nou dansul în viata copiilor. De ce le-am recomanda parintilor sa-si dea copiii la dans.

Dansul îți oferă libertatea de a exterioriza ceea ce poate nu reușești să exprimi în cuvinte. În timpul antrenamentelor se creează o comunicare nonverbală, iar când ești pe scenă poți să exprimi prin dans ceea ce nu ai reușit altfel. Le recomand părinților să își înscrie copilul la cursuri de dans pentru ceea ce face o astfel de activitate din copil, mai exact îl disciplinează, îl face să treacă prin sentimentul de eșec și de reușită, îl învață să lucreze în echipă și să aibă un obiectiv comun împreună cu colegii lui, îl învață să fie determinat, să își îngrijească corpul, dar și să se minuneze de ce poate face cu acesta pe ritmul muzicii. Nu am cunoscut părți negative ale unei astfel de activități în toți acești ani.

Cat de benefic e dansul pentru silueta!

Orice activitate care implică mișcare e benefică pentru siluetă. Dansul vine cu un plus deoarece satisface și partea sufletească.

Ce sfaturi le putem oferi celor care isi doresc o cariera ca dansator sau coregraf

Cei care doresc să fie dansatori sau coregrafi sunt oameni frumoși. Au nevoie doar de seriozitate și talent, iar astfel, cheia succesului e garantată.

Sursa de inspiratie
Text: Alexandra Rotărescu
Foto: arhiva personală (Valentin Gruhold)
Material apărut în numărul de noiembrie 2018 al Revistei Femeia.
https://www.femeia.ro/bani-cariera/alina-cimpoieru-e-cu-hollywoodul-la-picioare

 

2 Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.